NDC Nederland heeft in september 2020 in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een (herhalings-) onderzoek uitgevoerd naar het apparatuurgebruik (o.a. smartphones), gordeldracht en de aanwezigheid van kinderzitjes in het gemotoriseerde verkeer. Tijdens de meting is geobserveerd vanaf 7 vaste posities langs de kant van de weg (binnen de bebouwde kom) en op 8 snelwegtrajecten door met het verkeer mee te rijden. Dit betroffen dezelfde posities en trajecten als bij het eerder door ons uitgevoerde onderzoek in 2018. In totaal is bij de meting van ruim 9.000 bestuurders het apparatuurgebruik geregistreerd. Van 11.429 inzittenden is geregistreerd of men al dan niet een gordel droeg en is, indien er kinderen onder de 1,35m in de auto aanwezig waren, bekeken of deze keurig in een kinderzitje werden vervoerd.
De gemeente Doesburg heeft (tot en met in ieder geval september 2020) een deel van de binnenstad tussen 11.00 en 18.00 uur afgesloten om zo de ‘1,5 meter samenleving’ beter te kunnen realiseren. Om het effect van de tijdelijke maatregel te meten heeft NDC Nederland een belevingsonderzoek uitgevoerd. Bezoekers, bewoners en ondernemers uit het gebied zijn gevraagd hoe zij de nieuwe situatie ervaren. Met de resultaten van het belevingsonderzoek kan de gemeente Doesburg de maatregelen nog beter afstemmen op de wensen van bezoekers, bewoners en ondernemers.
De gemeente Groningen heeft de ambitie om de verblijfskwaliteit en het verkeersmilieu in haar binnenstad verder te verbeteren. Dit doel moet worden bereikt door onder andere het venstertijdengebied te vergroten (alleen laden en lossen tussen 05.00 en 12.00 uur) en vanaf 2025 een zero-emissiezone in te stellen (alleen laden en lossen met zero-emissie bedrijfs- en vrachtauto’s). Goudappel Coffeng brengt de mogelijke gevolgen voor de omgeving en de verkeersveiligheid van de verschillende grensmogelijkheden in kaart. Ter ondersteuning van deze verkeersstudie heeft NDC Nederland in de binnenstad van Groningen op 12 kruispunten, twee weken lang, de verkeersstromen geregistreerd en gerapporteerd door gebruik te maken van videocamera’s.
In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft NDC in juni 2020 een meting uitgevoerd naar het smartphonegebruik onder fietsers. Daarbij zijn in tien Nederlandse steden met behulp van waarnemers metingen verricht waarbij is gekeken naar wat men doet op de fiets (handheld bellen, handsfree bellen, muziek luisteren of schermbediening). Daarnaast is ook onderzocht of men gebruik maakte van een stuurhouder, het aantal handen dat men aan het stuur had tijdens de bezigheden en is een inschatting gemaakt van de leeftijd van de fietsers. In totaal zijn bij het onderzoek 7.650 fietsers bekeken. Het doel van de metingen is het effect van de campagne ‘Aandacht op de Weg’ te achterhalen.
In het kader van de Trajectaanpak 2023 heeft NDC Nederland in september 2020 in opdracht van Arcadis en de Provincie Zuid Holland verkeerstellingen uitgevoerd met behulp van camera’s. Verdeeld over drie dinsdagen en twee donderdagen zijn gedurende de ochtend- en avondspits op 44 kruispunten, gelegen op een zestal verschillende trajecten, tellingen uitgevoerd van al het gemotoriseerde verkeer. Daarbij is onderscheid gemaakt naar de verschillende voertuigcategorieën en rijrichtingen. Daarnaast zijn ook alle apart gelegen busbanen en fiets- en voetgangersoversteken meegenomen. Arcadis gebruikt de verkeercijfers in de trajectstudies en brengt hiermee voor de Provincie Zuid-Holland onder andere doorstromingsproblemen en mogelijke oplossingen voor de 6 trajecten in beeld.
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst werkt hard aan de ontwikkeling van Waterdorp. Nu de laatste projecten in Waterdorp in aanbouw worden genomen en het aantal bewoners groeit, neemt de druk op de openbare parkeerplaatsen toe. Dat vertaalt zich in fout geparkeerde auto’s, ergernis en klachten over geparkeerde auto’s in aantrekkelijke ontmoetings- en verblijfsruimte, aangescherpte handhaving en daardoor uiteindelijk ook politieke bemoeienis. Om grip te krijgen op de daadwerkelijke ernst van de situatie heeft NDC Nederland in het voorjaar van 2020 een parkeeronderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de ernst van de mogelijke knelpunten enerzijds en beschikbare vrije plekken anderzijds. Op basis hiervan is ook een doorkijk gegeven naar de toekomstige parkeersituatie wanneer Waterdorp volledig is voltooid. Deze kennis draagt bij aan een succesvolle parkeerstrategie en visie op het parkeren in Waterdorp.
NDC Nederland heeft in het najaar van 2019 voor Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid een grootschalige kentekenenquête uitgevoerd op vijf wegvakken op autosnelwegen in Zuid-Holland. Het onderzoek vond plaats op onder andere de A12 bij Den Haag, de A15 bij Gorinchem en de A16 bij Moerdijk (met behulp van camera’s). Naast de kentekenenquête zijn gelijktijdig ook visuele tellingen uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is inzicht te verkrijgen in de herkomst-bestemmingsrelaties en de motieven van het personenverkeer. Voor het bedrijfsverkeer is met name het vervoer van goederen in kaart gebracht. De verzamelde kentekens zijn niet alleen gebruikt voor de enquête maar zijn ook gebruikt ter bepaling van het aandeel zakelijk verkeer en het aandeel buitenlands verkeer op de meetlocaties. In de rapportage is uitgebreid beschreven hoe het onderzoek is uitgevoerd en zijn de belangrijkste resultaten opgenomen, waaronder uitgebreide HB-matrices per meetlocatie.
In opdracht van Schiphol rapporteert NDC wekelijks het aantal voertuigen dat gebruikmaakt van de voorrijbaan bij Schiphol. De voorrijbaan is de parkeerstrook die door de Schipholbezoekers wordt gebruikt voor het halen en brengen van passagiers. Voor Schiphol is het belangrijk dat de auto’s zo kort mogelijk geparkeerd staan. In de wekelijkse rapportage wordt de gemiddelde verblijfsduur en het totaal aantal geparkeerde uren van de voertuigen gepresenteerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd met kentekencamera’s.
Voor Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft NDC in de winter van 2019/2020 opnieuw het gebruik van fietsverlichting in Nederland onderzocht. Het gebruik van fietsverlichting helpt om de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren. Om dit te bereiken worden campagnes gevoerd en aan handhaving gedaan. Reeds sinds 2003 worden metingen verricht naar de lichtvoering van fietsers om de ontwikkeling hiervan te monitoren. Tijdens de schemer en duisternis is in de maanden december 2019 en januari 2020 de lichtvoering van fietsers visueel geregistreerd. Er is gekeken naar de mate van lichtvoering van voor- en achterlicht en of het licht gevoerd werd conform de bestaande en officiële regelgeving. Daarnaast is gelet op het soort fiets, de leeftijd van de fietser en of men een helm droeg. Iets dat bijvoorbeeld bij een speed-pedelec verplicht is. Tijdens dit laatste onderzoek is in totaal van 17.581 fietsers de lichtvoering geregistreerd.
De gemeente Amsterdam wenste in het najaar van 2019 ten behoeve van het programma de Oranje Loper inzicht te verkrijgen in de verkeersbewegingen van het langzaam verkeer tussen Damplein en de Sloterplas. Hiervoor heeft NDC met behulp van waarnemers tellingen uitgevoerd van overstekende fietsers en voetgangers op 18 kruispunten op een tweetal (deel)trajecten, het traject Raadhuisstraat/Rozengracht en het traject De Clercqstraat/Jan Evertsenstraat. De tellingen van de fietsers vonden plaats in de ochtenduren tussen 06.30 en 10.00 uur en de voetgangers zijn geteld in de periode van 14.00 tot 16.00 uur. Begin 2020 zijn aanvullende tellingen uitgevoerd op een aantal extra kruispunten op beide trajecten.